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July 27, 2020 

 

 

 

Andrew S. Becker 

Secretary & Rules Committee Chair 

Democratic Party of Sacramento County 

4040 T Street 

Sacramento, CA 95819 

 

Re: Your Request for Advice 

 Our File No.  A-20-044 

 

Dear Mr. Becker: 

 

This letter responds to your request for advice regarding the campaign provisions of the 

Political Reform Act (the “Act”).1 Please note that we are not a finder of fact when rendering advice 

(In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71), and any advice we provide assumes your facts are complete 

and accurate. If this is not the case or if the facts underlying these decisions should change, you 

should contact us for additional advice. 

 

QUESTIONS 

 

1. If the Democratic Party of Sacramento County (“DPSC”) pays for voter contact (e.g., paid 

canvassing, text banking, phone banking, etc.) to registered democrats in Supervisor District 3 

in coordination with Gregg Fishman’s (“Mr. Fishman”), a candidate for Sacramento County 

Board of Supervisors, District 3 campaign, would the paid voter contact count as a “member 

communication” and therefore not be subject to the county’s contribution limits? 

 

2. Can the DPSC hold a fundraiser to raise funds to support its member communications and can 

the DPSC feature Mr. Fishman as a candidate at the fundraiser? 

 

CONCLUSIONS 

 

1. Since DPSC is paying for voter contact directed specifically at registered democrats in 

Supervisor, District 3, for the election of the Mr. Fishman in Sacramento County Board of 

Supervisors, District 3, the voter contacts are considered “member communications” and 

therefore not subject to the county’s contribution limits. However, such payments are subject to 

the Act’s reporting requirements. 

 

 1 The Political Reform Act is contained in Government Code Sections 81000 through 91014. All statutory 

references are to the Government Code, unless otherwise indicated. The regulations of the Fair Political Practices 

Commission are contained in Sections 18110 through 18997 of Title 2 of the California Code of Regulations. All 

regulatory references are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated. 
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2. The cost of the fundraiser would be considered an in-kind contribution to the candidate featured 

and thus, would be subject to the applicable contribution limit. 

 

FACTS AS PRESENTED BY REQUESTER 

 

 You are the secretary and rules committee chair of DPSC, a registered state general purpose 

political party central committee and you seek advice on behalf of DPSC.2 DPSC would like to 

engage in member communications to registered democrats in support of Mr. Fishman, a candidate 

for Sacramento County Board of Supervisors, District 3. DPSC has already contributed the 

maximum monetary contribution allowable under the county’s contribution limits to Mr. Fishman. 

  

 DPSC would like to pay for voter contact (e.g., paid canvassing, text banking, phone 

banking, etc.) to registered democrats in Supervisor District 3 in coordination with Mr. Fishman’s 

campaign and would like to know if this contact would fall under the “member communication” 

exemption and therefore not be subject to the county’s contribution limits. 

 

 DPSC would also like to hold a fundraiser to raise funds to support its member 

communications. The fundraiser would feature Mr. Fishman as a guest speaker and would be 

promoted via social media and email to DPSC’s membership. The event flyer would list Mr. 

Fishman as a guest speaker. When asked whether it will be clear to those attending the event that 

the funds raised would be used to send communications supporting Mr. Fishman you responded that 

DPSC’s fundraising is “done to support our monthly fixed expenses and general candidate support. 

Solicitations for donations to SacDems do not mention or explicitly solicit support for any specific 

candidate.” The fundraising event will be open to the public at large (either in person or video 

conference) and all funds raised would go to DPSC, not Mr. Fishman or any other candidate. 

 

ANALYSIS 

 

Member Communications 

 

Payments made by an organization (including a political party) or its sponsored committee 

for a communication that supports or opposes a candidate or ballot measure are not contributions or 

expenditures as long as the communication is made only to the organization’s members, employees, 

or shareholders, or to the families of its members, employees, or shareholders. (Section 85312; 

Regulation 18531.7.) The communication may not be for general public advertising, such as 

billboards, newspaper ads, or radio or television ads. (Section 85312; Regulation 18531.7; Green 

Advice Letter, No. A-06-155.)  

 

Members include individuals that are affiliated with a certain political party preference. 

(Bell Advice Letter, No. A-89-644.) Mailers sent by a political party central committee to the 

party’s registered voters advocating for the election of specific candidates are considered “member 

communications.” (Schwartz Advice Letter, No. A-10-034.)  Payments made by a political party for 

 
2 Section 85205 defines a “political party committee” as the state central committee or county central 

committee of an organization that meets the requirements for recognition as a political party pursuant to Section 5100 of 

the Elections Code. By stating that you are a registered state general purpose political party committee we assume you 

are providing that DPSC meets Section 85205’s definition of political party committee. 
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communications to a member who is registered as expressing a preference for that party on his or 

her affidavit of registration pursuant to Sections 2150, 2151, and 2152 of the Elections Code that 

would otherwise qualify as contributions or expenditures must be reported in the same manner as 

other contributions and expenditures under the Act. (Section 85312).  

 

 Based on the facts you have provided, the paid canvassing, phone banking, and text banking 

would only be communicated to registered democrats in Supervisor District 3. Accordingly, the 

paid canvassing, text banking, and phone banking would be considered member communications 

and thus would not be considered an expenditure or contribution for purposes of Section 85312. 

Nonetheless, such payments are subject to the Act’s reporting requirements. 

 

Fundraising for Member Communications 

 

A “contribution” is “any payment made for political purposes for which a donor does not 

receive full and adequate consideration.” (Regulation 18215(a); also see Section 82015.) A payment 

is made for political purposes if it is made “for the purpose of influencing or attempting to influence 

the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the 

qualification or passage of any measure” or is received by or made at the behest of a candidate, 

controlled committee, an official committee of a political party, or an organization formed primarily 

for a political purposes. (Regulation 18215(a)(1) and (2).) 
 

  We have advised that a rally or candidate forum put on to introduce the audience to a select 

candidate that is sponsored by a political party or other group and not limited to the organization’s 

members is an in-kind contribution to the candidate because it is a payment made at the behest of a 

candidate. (Bauer Advice Letter, No. A-89-640.) A payment is made at the behest of a candidate 

when the payment is made under the control or at the direction of, in cooperation, consultation, 

coordination, or concert with, or at the request or suggestions of a candidate. (Section 82041.3; 

Regulation 18225.7.) 

  

DPSC would like to hold a fundraiser to help fund communications to registered democrats 

to support Mr. Fishman. The fundraiser will be open to the general public and advertised as one 

featuring Mr. Fishman as a guest speaker. However, the funds raised at the fundraiser will not be 

directly contributed to Mr. Fishman. Instead, the funds will go to DPSC and DPSC will use those 

funds for communications to members supporting Mr. Fishman.  

 

 Nonetheless, DPSC will be hosting the fundraising event to introduce the audience to Mr. 

Fishman as a guest speaker, to which Mr. Fishman would have to agree. Thus, the event will be 

held, at a minimum, in cooperation or consultation with him. Accordingly, the event will be held at 

his behest and the cost of that event will be an in-kind contribution to that candidate, subject to the 

applicable contribution limits.  
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If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660. 

 

        Sincerely,  

 

 Dave Bainbridge 

        General Counsel  

 

        Katelyn L. Greene 
 

By: Katelyn L. Greene 

Counsel, Legal Division 

 

KG:aja 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




